Mårten Gås


Mårten Gås

Idag ses mårtengåsfirandet allmänt som en typisk skånsk tradition, men högtiden har firats i stora delar av Europa sedan medeltiden till minne av Sankt Mårten. Enligt legenden försökte Sankt Mårten undvika att bli biskop i Tours men blev förråd av de kacklande gässen när han gömde sig i en gåsstia. I Sverige är seden att äta gås på mårtensafton, den 11 november känd sedan 1500-talet hos de högre stånden i hela Sverige. Först under 1800-talet blev gåsstek något mer spridd socialt, men det är inte förrän under 1900-talets välfärd som vi på allvar börjat äta gås.

 

På Söderfors Herrgård kan du avnjuta mårtensafton med svartsoppa till förrätt, stekt gås som huvudrätt och skånsk äppelkaka till dessert. Du kan även boka gåsamiddag med boende som inkluderar övernattning i vår vackra 1700-tals miljö, välkomstdrink, tebuffé, gåsamiddag och frukost.

Serveras torsdagar, fredagar och lördagar från 4 november till 20 november  

Boka bord

 Boka Gåsamiddag med övernattning  


Gåsamiddag - 515 kr/person

Svartsoppa eller klar oxsvanssoppa
***
Stekt gås med krås, rödkål, brysselkål, stekt potatis och gräddsås
***
Äppeltarte med vaniljsås
 

 

   Vår ordinarie à la carte finner du här

 

Kontakta oss gärna

0293 - 314 00

info@soderforsherrgard.se